
מהיכן היהלומים מגיעים?קראו על המסע המרתק של היהלומים שמתחיל מתחת לאדמה במכרות ובסופו מגיע לקופסת תכשיטי היהלום שלכם.
כולם יודעים שיהלומים הם בין הפריטים היקרים ביותר על פני כדור הארץ. אבל לא כולם מבינים את המסע הארוך והמפרך שעובר היהלום כדי להפוך לאחת האבנים היפות שאתם רואים בחנות התכשיטים. אז אספר לכם בקצרה על הטיול המדהים של היהלומים מהמכרה לשוק.
סיפורו של היהלום מתחיל עמוק באדמה – 100-200 קילומטרים מתחת לפני השטח. אבנים אלה נוצרו עד לפני 3,300,000,000 שנים כתוצאה מחום ולחץ בלתי נתפסים על גבישי פחמן.
פעילות וולקנית רבת עצמה יצרה את מה שמכונה "צינורות" – פתחים באדמה – ואילצה את היהלומים לעבור דרך הצינורות אל פני השטח, יחד עם מינרלים אחרים כגון קימברליט. חלק מיהלומים אלו עשו את דרכם לנחלים,לנהרות,ולימים. אך אלה הדרכים המישניות יותר. רוב היהלומים מוצאים בכפייה מבעד לאדמה ישירות מ"צינורות" הקימברליט שיבשו – ואלו המקורות העיקריים שהיוו את הבסיס למכרות היהלומים בעולם. רק אחד מכל 200 צינורות קימברליט יכיל יהלומים בכמויות שמשתלמות מבחינה כלכלית.
אפילו שמצאו יהלומים ב"צינור",יהיה זה קשה ויקר להוציא אותם מהאדמה. ההערכה היא שצריך יותר מ250 טונות של עפר כדי לייצר רק קראט אחד של יהלומי גלם. עפר זה עובר הרבה פיצוצים, ריסוקים ועיבודים, כולל טכניקות מתקדמות של רנטגן, על מנת לשחרר את היהלומים. מעל 120 מיליון קראט נחצבים בכל שנה – רק רבע מהם יוכלו לשמש לאבן חן בתכשיט.
למרות שיהלומים נמצאים במקומות אקזוטיים רבים ברחבי העולם, אוסטרליה,וצואנה,קנדה,נמיביה, דרום אפריקה ורוסיה הם אלו שאחראיות על כ-80% מאספקת היהלומים בעולם.
ברגע שהיהלומים הוצאו מהאדמה ועברו עיבוד, הצעד הבא הוא המיון,הסיווג והערכה על פי הגודל, הצורה,הצבע והאיכות שלהם.DTC, זרוע השיווק והמכירות של דה בירס, ממיינת כשני שלישים מתפוקת היהלומים בעולם, לפי ערך.DTC ממיינת יהלומי גלם ליותר מ-16,000 קטגוריות. יהלומים אלו ימכרו 10 פעמים בשנה במכירות רגילות,ויש גם "בלעדיות" לחותכים ולמלטשים והיצרנים המובילים בעולם היהלומים.הבלעדיים יכולים לבחור לחתוך את היהלום שהם קונים בעצמם, או שהם מוכרים חלק ממנה ליצרנים או סיטונאים קטנים יותר.
הצעדים הבאים עבור יהלומי גלם הן חיתוך וליטוש. אלו מיומנות קשות,בעלות טכניקות מפורטות שנרכשו במשך הדורות. מרכזי הסחר וחיתוך היהלומים הראשיים בעולם מבוססים באנטוורפן(בלגיה); מומבאי(הודו);תל האביב(ישראל),ניו יורק ויוהנסבורג(דרום אפריקה).סין ותאילנד פתחו לאחרונה מרכזים משלהם.
למרות שחלק מתהליך הליטוש הוא ממוחשב, רוב העבודה עדיין מבוצעת בידי הידיים. ראשית, החותך משתמש בניסור או חיתוך לייזר כדי לחלק את היהלום לחתיכות קטנות יותר, שמאפשרות לעבוד איתם. ואז, משתמשים בתהליך הנקרא bruiting"" שמשפשף את קצוות האבן ומספק צורת קווי מתאר. שלב הפאות מורכב בדרך כלל משני שלבים. את 18 הפאות הראשונות(השולחן, הקולט,והפויליון של האבן) חותכים ולוטשים בעזרת מכשיר הנקרא "בלוקר".ה"ברינטלר" חותך ומלטש את 40 הפאות הסופיים, כולל הכוכב, החגורה העליונה והחגורה התחתונה. ולבסוף,היהלום החתוך מתבשל בחומצות להסרת אבק ושמן. ברגע שלוטש, רוב היהלומים נמכרים ונסחרים ב 24 בורסות יהלומים הרשומות ברחבי העולם.
בשלב זה,אבן החן המלוטשת מוכנה לקחת חלק בתכשיט,שזה תפקידו של היצרן. לאחר מכן הם נמכרים גם לסיטונאים, שעובדים כמתווכים שמוכרים את הסחורה של היצרן לקמעונאי, או נמכרים ישירות לקמעונאי על ידי היצרן.
