כמו רוב אבני החן, יהלומים דורשים חיתוך וליטוש. מיומנותו של מלטש יהלומים נדרשת, כדי להוציא לעולם את היופי המיוחד במינו של היהלום. גמולוגים רבים מאמינים שזה הדבר החשוב ביותר מכל ארבעת התכונות שקובעות את האיכות והערך של היהלומים. גם אם ליהלום יש צבע ובהירות מושלמים,חיתוך לא מקצועי יגרום לאבנים לאבד את הניצוץ.
חיתוך מתייחס לביצוע העיצוב של היהלום, המיומנות שבה היא עברה את החיתוך, איכות הליטוש שלה, והסימטריה הכוללת של האבן. גורמים עיקריים כוללים העגלגלות של האבן, עומק, רוחב ואחידות גווניה.
חיתוך משמש גם כדי לתאר את צורתו של יהלום. בנוסף לחתכים העגולים המבריקים, הפופולריים האחרים כוללים ברקת, מרקיז, אגס, סגלגלה ומרובעת.
כל יהלום עובר חיתוך על פי נוסחה מתמטית מדויקת. החיתוך הנפוץ ביותר,הוא עגול המבריק,שבו יש 58 פאות, שטוחים, מצוחצחים שנועדו לגרום לאור שבחדר לחזור לצופה. השתקפות זו, הידועה כברק, מהווה גורם חשוב בהערכת איכותו של יהלום.
יש מספר דרגות לקביעת איכות חיתוך של יהלום, והם:אידיאלי,מצויין,טוב מאוד,טוב,הוגן או דל. חיתוכים אידיאליים ומצוינים גורמים שרוב או כל האור שנכנס ליהלום מוחזר לעין. אבן עם דרגת חיתוך טובה מאוד או טובה מחזירה ברק כמעט כמו החיתוכים האידיאליים והמצויינים, אבל הם זמינים במחירים נמוכים יותר. חיתוכים הוגנים עדיין נחשבים יהלומים באיכות, אבל יש להם הרבה פחות זוהר מאשר דרגות חיתוך טובים. וחיתוכים דלים גורמים ליה לום לא להיות בפרופורציות הנכונות, וכך מאבדים את רוב האור בצדדים ולמטה.
במילים אחרות, ליהלום עם חיתוך טוב יש זוויות ופרופורציות נכונות כדי לשחרר את הזוהר הפנימי של האבן ומחזירה את כמות האור שהיא מקבלת וגורמת לברק ולניצוץ שלה. יהלום עם חיתוך גרוע הוא יהלום "משעמם" שאולי יש לו כמה נקודות "מתות" בפנים.